Smultronflan

Smultronflan
Foto: TV4
Jul

Ett lättlagat bärflan är en frisk och god avslutning på middagen. Har du inte tillgång till smultron så kan du kan fylla flanet med vilka bär som helst.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 1 liter smultron
  • 200 g smördeg
  • 1 ägg
  • 2 dl vaniljvisp

Aprikossås:

  • 1 msk aprikosmarmelad
  • lite vatten

Gör så här

  1. Kavla ut smördegen till en rund botten, 2 mm tjock och ca 25 cm i diameter. Skär även ut en degremsa som ska vara 1 cm bred. Nagga bottnen med en gaffel.
  2. Vispa upp ägget och pensla runt kanten på bottnen. Lägg remsan som en kant runt bottnen. Låt vila kallt i 30 minuter. Värm ugnen till 220°. Grädda flanet i 15-20 minuter. Låt svalna något.
  3. Blanda aprikosmarmeladen med lite vatten, så att den blir som en sås. Vispa upp vaniljvispen. Täck bottnen och lägg på bären. Pensla med aprikossås.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept