Smörstekt Vänergös med kantarellsås

45 m
4
Smörstekt Vänergös med kantarellsås
Foto: TV4
45 m
4

Du behöver

Kantarellsås

  • 2-3 dl trattkantareller
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 1 dl vitt vin eller champagne
  • 4 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • lite citronsaft
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1 msk fiskfond
  • ett par kvarndrag med kryddmix seafood & fish

Potatis

  • 9 potatisar
  • salt
  • dill
  • 1 msk smör

Smörstekt gös

  • 800 g gösfilé
  • salt och peppar
  • cayennepeppar
  • ett par kvarndrag med kryddmix seafood & fish
  • 4 msk smör

Servering:

  • 4 citronklyftor
  • ett knippe dill, till garnering

Gör så här

  1. Kantarellsås: Koka ur vätskan ur svampen. Hacka löken och fräs i smöret tillsammans med svampen i 5-10 minuter. Slå över vinet och vispgrädden, sjud såsen sakta i 10 -15 minuter. Smaka av med salt, peppar, några droppar citronsaft, grönsaks- och fiskfond och seafood & fish.
  2. Skala potatisen och koka tillsammans med salt, dill och smör.
  3. Skär gösfilén i portionsbitar. Krydda med salt, peppar, cayenne och kryddmix. Tillsätt en matsked smör per gösfilé i stekpannan och stek ett par minuter på varje sida. Krydda ev lite mer.
  4. Servera gösen med nykokt potatis, sås, citronklyfta och ett knippe dill.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept