Smörstekt gös med ärtpuré, stekta trattkantareller, picklad rädisa, pepparrotssås och forellrom

75 m
4
Smörstekt gös med ärtpuré, stekta trattkantareller, picklad rädisa, pepparrotssås och forellrom
75 m
4

Du behöver

Gös

  • 600 g gös (4 filéer)
  • 1 l vatten
  • 100 g salt
  • 1 msk olivolja
  • 50 g smör
  • peppar

Ärtpuré

  • 1 påse frysta ärtor
  • 25 g smör
  • 3 msk crème fraiche
  • 0,5 citron, pressad
  • salt och peppar

Pepparrotssås

  • 25 g smör
  • 2 schalottenlökar
  • 3 dl fiskfond
  • 1 dl grädde
  • 3 msk crème fraiche
  • salt och peppar
  • 1 dl pepparrot, riven

Kantareller

  • 25 g smör
  • 3 dl trattkantareller
  • salt och peppar

Picklade rädisor

  • 1 del ättiksprit
  • 2 delar socker
  • 3 delar vatten
  • 6 rädisor

Garnering

  • 1 gurka
  • 1 dl forellrom
  • dill
  • frityrolja

Gör så här

  1. Gösen
    Börja med att rimma gösfiléerna. Blanda vatten och salt, ha i gösfiléerna i 20 minuter.
  2. Stek i olivolja i någon minut och ha i smör, ös filerna i 3 minuter. Smaka av med peppar.
  3. Ärtpuré
    Koka ärtorna mjuka och mixa med en stavmixer. Ha i smör, crème fraiche och pressad citron. Smaka av med salt och peppar och sila.
  4. Pepparrotssås
    Lägg smör i en stekpanna, i med hackad schalottenlök och fiskfond. Låt reducera. Häll i grädde och pepparrot och låt koka i några minuter. Sila bort löken och pepparrot och blanda i crème fraichen. Smaka av med salt och peppar. Mixa med en stavmixer så att det blir bubblor i såsen.
  5. Trattkantareller
    Stek i smör och smaka av med salt och peppar.
  6. Picklade rädisor
    Gör ett 123-lag och skiva rädisorna på mandolin. Lägg i rädisorna och låt stå i kylen ca 30 minuter.
  7. Garnering
    Skala fina gurkstrimlor som man kan ha runt om purén och forellrommen. Fritera dill i het olja ca 20 sekunder.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept