Småländska kroppkakor

Småländska kroppkakor
Foto: TV4

Småländska kroppkakor skiljer sig rån Öländska genom att de lagas av endast kokt potatis. I de Öländska har man även rå. Klassiska tillbehör till kroppkakor är lingon och skirat smör.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 0,5 kg kokt, kall potatis
  • 2 ägg
  • 2-5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • Till fyllning:
  • 500 g rimmat fläsk
  • 2 gula lökar
  • 2 msk malen kryddpeppar
  • 1 tsk malen vitpeppar

Till kokning:

  • 5 l vatten
  • 2 tsk salt

Till servering:

  • lingon
  • skirat smör

Gör så här

  1. Fyllning: Tärna det rimmade fläsket. Skala och hacka löken fint. Fräs fläsk och lök utan att löken tar färg. Krydda med krydd- och vitpeppar och låt sedan fyllningen rinna av i ett durkslag. Förvara fyllningen i kyl.
  2. Pressa potatisen. Knäck äggen och vispa upp dem. Blanda potatisen med ägg, salt och så mycket mjöl att det blir en fast och torr deg. Arbeta snabbt ihop degen.
  3. Gör en rulle av degen och skär den i 20 skivor. Rulla till runda bollar och gör en grop i varje. Lägg fyllning i gropen och nyp igen noga. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Sjud kroppkakorna, ett lager i taget, i 10-15 minuter beroende på storlek. Ta upp med hålslev. Servera med skirt smör och lingon.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept