Småländsk ostkaka

Småländsk ostkaka
Foto: TV4

Denna rätt brukar vara populär som dessert eller mellanmål. Detta är ett recept på äkta Svensk ostkaka från Småland. Klassiska tillbehör är sylt och lättvispad grädde. Ostlöpe finns att köpa på apotek.

26 januari 2009
Visa mer
810

Du behöver

  • 6 liter mjölk
  • 1 msk ostlöpe
  • 1 dl vetemjöl
  • 100 g sötmandel
  • 5 bittermandlar
  • 1,5 dl socker
  • 4 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • smör till formen

Till servering:

  • vispad grädde och sylt

Gör så här

  1. Ljumma mjölken, häll över den i en bunke och tillsätt löpe och vetemjöl. Rör om väl och låt det hela ysta sig i ca 30 minuter. Rör om igen så att vasslan separerar, vänta sedan i 30 minuter till. Slå upp i silduk eller fin sikt att rinna av. Sätt ugnen på 150–160°.
  2. Skålla, skala och mal mandeln i en kvarn. Blanda mandel, socker, ägg och grädde och tillsätt den nu ganska stabila ostmassan.
  3. Fyll en smord rund form och grädda i ugnen i 1 timme. Servera ostkakan med sylt och vispad grädde.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept