Smal laxpudding

Smal laxpudding
Foto: TV4

Lax är ännu en så kallad fet fisk men med enbart nyttigt fett. Dock, jämfört med många andra feta livsmedel är lax mager mat. Hemligheten med en läcker laxpudding är att den ska vara riktigt saftig - så snåla inte med mjölken. Riktig smalmat blir laxpuddingen om du byter ut det skirade smöret mot fisk- och vitvinsfond med massor av hackad dill och purjolök.

2 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 350-400 g lenrimmad lax
  • 8-10 medelstora potatisar
  • 2 gula lökar
  • 0,5 knippa dill
  • 3 ägg
  • 4 dl lättmjölk
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl kokande vatten
  • 1 msk fisk- och vitvinsfond
  • 1 dl hackad dill
  • 0,5 dl hackad purjolök

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225°. Skär laxen i tunna skivor. Skala och skiva potatisen tunt. Skala lökarna - finstrimla den ena och hacka den andra.
  2. Bred ut den finstrimlade löken i bottnen på en form så slipper du smörja formen. Lägg på ett lager potatis, ett lager lök, ett lager finhackad dill och bred ut laxen ovanpå. Avsluta med ytterligare ett lager potatis.
  3. Vispa ihop ägg, mjölk och svartpeppar och slå över laxpuddingen. Grädda i nedre delen av ugnen, 50-60 minuter, tills potatisen är mjuk. Spä med mer mjölk under gräddningen om puddingen ser torr ut. Koka upp vatten och fiskfond. Smaksätt med dill och purjolök och servera skyn till laxen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept