Sillbullar med korintsås

Sillbullar med korintsås
Foto: TV4

En klassiker på Operabaren i Stockholm. Rätt mat på måndagslunchen, som förr var vikt för sillbullar med korintsås. Servera med kokt potatis.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 stora salta sillfiléer
  • 4 dl mjölk
  • 300 g stekt eller kokt nötkött
  • 300 g kokt kall potatis
  • 1 rödlök
  • 1 ägg
  • 1 tsk potatismjöl
  • vitpeppar
  • ev kaffegrädde
  • smör att steka i

Korintsås:

  • 2 msk korinter
  • 3 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl köttbuljong
  • 1 msk sirap
  • 2 msk ättika
  • japansk soja

Gör så här

  1. Lägg sillfiléerna i mjölk några timmar. Skala och hacka rödlöken. Mal sedan sillfiléerna i mixern, tillsammans med kött, potatis och rödlök till en slät färs.
  2. Blanda färsen med ägg, potatismjöl och lite vitpeppar i en bunke. Om färsen blir för hård kan man spä med lite grädde. Forma färsen till små bullar och stek dem vackert bruna i smör.
  3. Sås: Koka korinterna mjuka i vattnet. Sila från spadet, spara det. Fräs smör och mjöl, spä med korintspadet och buljongen och koka i 10 minuter, såsen ska vara simmig men inte tjock. Smaksätt med sirap och ättika till sötsur smak och färga såsen med lite japansk soja. Koka upp och lägg i korinterna. Avsluta med en klick smör.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept