Sesamkyckling med couscous

1 + 4 h
4
Sesamkyckling med couscous
Foto: TV4
Från Mitt kök

Kryddstekta kycklinglårfiléer med sesam, koriander och vitlök. Serveras med fluffig couscous och tahinisås.

7 september 2015
Visa mer
1 + 4 h
4

Du behöver

Kyckling

  • 4 stora klyftor vitlök
  • 1 tumstor bit ingefära
  • 1 tsk korianderfrön
  • 25 g sesamfrön
  • 1 grön chili, grovhackad
  • 1 citron, rivet skal och saft av
  • 1 kruka dill
  • 8 kycklinglårfiléer, gärna med skinn
  • 1 msk solrosolja

Yoghurt- och tahinidressing

  • 2 msk tahinipasta
  • 4 msk kokande vatten
  • 1 liten klyfta vitlök, krossad
  • 125 g naturell yoghurt
  • 1 citron, saften
  • 4 msk extra jungfruolja

Couscous

  • 250 g couscous
  • 400 ml varm grönsaksbuljong
  • 2 msk färsk dill, hackad
  • 1 näve färsk bladpersilja, hackad
  • havssalt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Rosta korianderfrön och sesamfrön i en torr stekpanna på medelvärme tills de blir aromatiska och sesamfröna får en gyllene färg. Hacka vitlök och ingefära grovt och lägg i en mortel tillsammans med sesam- och korianderfrön. Tillsätt chili, citronskal och dill. Krossa till en pasta och tillsätt sedan citronsaft. Har du ingen mortel går det bra att använda en mixer.
  2. Smörj pastan över alla kycklingbitarna, lägg på en tallrik och täck med plastfolie och förvara i kylen. Gärna i 4 timmar eller över natten. Om tiden inte finns fungerar det ändå, men kycklingen tar inte lika mycket smak av den goda kryddpastan.
  3. Värm en stor tjockbottnad stekpanna på medelvärme. Tillsätt solrosolja i stekpannan, stek sedan kycklingen med skinnsidan nedåt. Sänk värmen till mycket låg och stek i 20-30 minuter tills skinnet är krispigt.
  4. Under tiden, gör såsen. Vispa tahini och vatten tillsammans, vispa sedan i resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg couscousen i en skål och häll över den varma buljongen. Täck skålen med plastfolie och låt stå i 5 minuter eller tills all couscous har sugit upp buljongen. Använd en gaffel för att fluffa upp couscousen när den är klar och blanda ner hackad dill och persilja.
  6. När kycklingen är gyllene, vänd dem och stek i ytterligare 5-6 minuter tills den är helt genomstek. Låt vila på skärbrädan innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept