Semifreddo med krispig choklad och kaffesås

Semifreddo med krispig choklad och kaffesås
Foto: Tv4

Semifreddo med krispig choklad och kaffesås

Av: Riccardo - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

40 m

"En kall och krämig italiensk efterrätt med smak av siciliansk pistasch och choklad som toppas med en härlig italiensk espresso kaffesås. Den smälter i munnen och är superlätt att göra." /Riccardo

I receptet finns pistagepasta som kan vara svårt att hitta i butik, går att använda pistagekräm istället. I så fall skall man använda en osötad kondenserad mjölk och utesluta sockret som nämnts ovan i ingredienserna. Det går också att göra egen pistagepasta, beskrivning på hur man går tillväga finns nedan.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kaffesås

  • 140 g espresso
  • 10 g majsstärkelse
  • 10 g florsocker
  • 14 g smör

Krispig chockladkaksbotten

  • 150 g choklad
  • 2-3 msk pistaschpasta (eller pistaschkräm)

Semifreddo al pistacchio

  • 3 dl grädde
  • 125 g kondenserad mjölk sötad
  • 18 g strösocker
  • 200 g pistaschpasta

Pistaschpasta

  • 300 g pistagenötter, hackade
  • 50 g florsocker
  • 90 g jordnötsolja

Gör så här

Pistaschpasta

  1. Lägg alla ingredienserna i en matberedare och mixa ihop allt. Repetera fyra fem gånger där du stänger av och tar bort locket och väntar lite mellan varje gång. Man behöver ta paus emellan, annars blir det för varmt och pistaschnötterna släpper inte ifrån sig sin naturliga olja.

Kaffesås

  1. Koka kaffe och ställ åt sidan och låt svalna

Krispig chokladkaksbotten

  1. Krossa kakorna till mindre bitar och blanda väl med pistaschkrämen.

Semifreddo al Pistacchio

  1. Blanda grädde, socker och kondenserad mjölk och vispa ihop med elvisp till en kräm. Tillsätt pistaschpasta och fortsätt vispa med elvisp tills krämen fått en jämn färg. Fördela därefter krämen i portionsformar, lämna plats för att kunna toppa med chokladkaksblandningen och ställ in i frysen 4-5 timmar.
  2. Krämen kan antingen fördelas i silikonformar för att lättare kunna separera krämen från formen efter att den har stelnat. Alternativt i en stålform, tips är då att lägga plastfolie i botten, för att lättare kunna separera krämen från formen. Gör man utan plastfolie i en stålform kan man efter att krämen stelnat, lägga formen i varmt vatten och därefter snabbt vända formen upp och när och krämen skall då släppa från formen.

Kaffeås forts.

  1. Blanda maizena och florsocker väl. Tillsätt det avsvalnade kaffet och lägg allt i en kastrull och värm upp på medelvärme i ca 7-10 minuter beroende på önskad konsistens. Rör runt kontinuerligt och tillsätt smör när såsen nästan är klar.

Servering

  1. Placera semifreddo på en tallrik så att kakblandningen hamnar i botten. Ringla över kaffesås och servera.
  2. För ett finare upplägg hacka gärna några pistaschnötter och strö över på toppen.