I samarbete med FELIX

Såsbuffé - 5 goda såser, perfekt till grillat!

10-20 m
Felix såsbuffé
Foto: Köket.se
Från FELIX

Sommar & grill med gott kött, vegetariska sallader eller enkel plockmat. En såsbuffé gör susen oavsett vad du bjuder på! Egna såser kan du hotta till med olika kryddor och smaker... och har du inte tid att göra egna, så kan du alltid köpa någon av dessa färdiga såser och hälla upp i fina burkar och skålar.


18 juli 2016
Visa mer
10-20 m

Du behöver

Vitlökssås

  • 5 klyftor vitlök
  • 3 dl crème fraiche
  • 1 tsk citronsaft
  • 1-2 tsk honung
  • 2 msk olivolja
  • Salt & peppar

Het currysås med mango

  • 2 dl créme fraiche
  • 0,5 dl mango chutney
  • 1 chilifrukt, urkärnad & finhackad
  • 1-2 tsk curry
  • 1 krm chilipulver
  • 1 krm paprikapulver
  • salt & peppar

Jalapeno-ketchup

  • 5 dl Felix ketchup
  • 2 jalapenofrukter
  • 1 msk äppelcidervinäger

Soltorkad tomatsås

  • 400 g passerade tomater
  • 1 burk soltorkade tomater
  • 3 msk olivolja (eller olja från de soltorkade tomaterna)
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 3-5 basilkablad
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 chilifrukt, urkärnad, finhackad
  • Salt & en nypa socker

Hickory BBQ-sås

  • 3 dl chilisås
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 tsk liquid smoke
  • 1 msk chipotlepasta
  • 0,5-1 tsk kryddpeppar
  • 1 tsk senapspulver
  • 1 msk honung
  • 2 tsk brun farin
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad

Gör så här

  1. Rostad vitlökssås
    Sätt på ugnen på 175-200 grader. Lägg in vitlöken med skal och rosta i ugnen i ca 20-25 minuter tills den är mjuk. Tryck ut vitlöken ur skalen och mosa ner vitlöken tillsammans med övriga ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar.
  2. Het currysås
    Finhacka löken och fräs med smör och curry i en panna. Vispa ner resten av ingredienserna och smaka av med kryddorna. Låt sjuda i ca 5 minuter.
  3. Jalapeno-ketchup
    Kärna ur jalapenon och kör den i mixer. Tillsätt äppelcidervinägern och mixa med ketchupen. Låt dra i kyl för att smakerna ska sätta sig.
  4. Soltorkad tomatsås
    Hacka vitlök, chili och löken fint, och låt fräsa snabbt i en panna med olivoljan. Tillsätt resten och låt puttra utan lock i 20-30 minuter för att reduceras något.
  5. Hickory BBQ-sås
    Mixa alla ingredienserna noggrant i en skål och låt stå för att smakerna ska blandas ordentligt.
Visa mer
Kommentera receptet
I samarbete med FELIX

Fler goda recept

Fler från FELIX

Visa alla recept från FELIX