Helstekt oxfilé “gourmet”

Helstekt oxfilé “gourmet”
Foto: TV4

Helstekt oxfilé “gourmet”

Av: Sara - Växjö

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

Serveras med gratinerat lyxmos med smak av västerbottenost samt Saras berömda rödvinssås, trattkantareller & örtrötter.

Saras recept
Luxury lobster
Drömgod parfait

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Helstekt oxfilé

  • 800 g oxfilé (gärna färsk från köttcharken av finaste kvalitet)
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk peppar

Rödvinssås

  • 6 klyftor vitlök, rostade
  • 3 msk strösocker
  • 3 msk tomatpuré
  • 5 msk kalvfond
  • 5 msk balsamvinäger (eller rödvinsvinäger)
  • 5 dl rött vin (12174 Hidden rock)
  • ev. spär du såsen med LITE köttsaft från ugnsfatet (ger bra smak)

Lyxmos

  • 1 kg potatis king edward
  • 2,5 dl crème fraîche
  • 1 förp Västerbottensost, färdigriven
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 knippe färsk persilja
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl mjölk, het
  • 2-3 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar

Tillbehör

  • 80 g torkade trattkantareller
  • smör
  • flingsalt
  • 2 morötter, i tunna stavar
  • 3-4 tsk färsk timjan, finhackad
  • 1 klyfta vitlök

Gör så här

Helstekt oxfilé

  1. Stek köttet i smör runt om, salta och peppra.
  2. Lägg över köttet som bara fått bli brynt i ugnsfat, stick ner en termometer där köttet är som tjockast.
  3. Stek i mitten av ugnen på 125 grader (ju lägre temp i ugn desto saftigare kött) tills termometern visar 55-65 för rosa, eller 65-80 för genomstekt (jag väljer ca 64 grader).

Rödvinssås

  1. Rosta hel vitlök i ugnen på 220 grader, låt svalna.
  2. Sätt på en kastrull där du blandar tomatpuré och socker med vitlökarna.
  3. Rör om, tillsätt fond och vinäger, sedan vinet.
  4. Låt koka upp, sedan puttra på svag värme, ju längre desto bättre, gärna 80-90 min minst!
  5. Sila sedan bort de hela vitlökarna, tillsätt sedan lite köttsaft från oxfiléfatet.
  6. Om såsen är för lös, kan du röra ner 2-3 msk smör och reda med mörk maizena.

Lyxmos

  1. Skala och skär potatisen i små bitar, koka tills den är mjuk (10-15 min beroende på hur små bitar).
  2. Slå av vattnet, låt potatisen svalna något, ca 10 min.
  3. Tillsätt crème fraiche och rör ihop.
  4. Tillsätt 1 dl västerbottenost, pressa i vitlöksklyftor och rör ner ett knippe finhackad persilja.
  5. I med 2-3 msk smör, samt hetta upp mjölken och tillsätt den.
  6. Använd nu elvisp tills moset är poröst och lagom bra konsistens.
  7. Smaka av med salt & peppar.
  8. Häll upp mos i portionsskålar, och häll över lite västerbottenost (riven) och gratinera i övre delen av ugnen i ca 8-12 min - guldbrun ska färgen bli.
  9. Uppmärksamma dina gäster att formarna är HETA då du serverar!

Tillbehör

  1. Blötlägg svampen i kallt vatten ca 10 min, låt allt vatten rinna av och lägg svampen på ett papper någon minut.
  2. Tillsätt smöret i en stekpanna och stek svampen på medelvärme tillsammans med endast flingsalt tills den är lagom knaprig. Ta ur från pannan.
  3. Tillsätt mer smör i stekpannan och smörstek morötterna i smöret, tillsätt pressad vitlök och finfint hackad timjan.
  4. Låt steka på lägre värme.
  5. Servera köttet med rödvinssås, tillbehör samt en portionsform med lyxmos per person.