Lingonplätt från Marieholm

Lingonplätt från Marieholm
Foto: TV4/ Erika Englund

Mormors småländska plättor stekta i ”fläskaflott”. Serveras med rårörda lingon och lättvispad kanelgrädde.

Dryck:
Nivole dessertvin

Sandra från Stockholm lagade även:

Rådjur V.S.O.P


Torsk i gömma




Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

11 januari 2011
Visa mer
4

Du behöver

Rårörda lingon

  • 3 dl lingon
  • 1,5 dl socker (tillsätt ev. mer om du tycker det är för syrligt)
  • Plättar
  • 3 st ägg
  • 2 dl mjöl
  • 0,75 dl socker
  • ca 2,5-3 dl mjölk
  • 1 nypa salt
  • fläskaflott och smör till stekning

Kanelgrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk kanel
  • 2 tsk socker

Gör så här

  1. Rårörda lingon
    Rör ihop lingon och socker. Låt gärna stå i kylen några timmar innan.
  2. Plättar
    Vispa ihop pannkakssmeten. (Smaka gärna av smeten. Den skall med fördel vara tjockare och sötare än en vanlig pannkaksmet.)
  3. Stek i plättlagg med fläskaflott och smör i varm panna som sedan vrids ner.
  4. Plättorna skall vara gyllenbruna, frasiga och smöriga.
  5. Kanelgrädde
    Vispa grädden och tillsätt kanel och socker.
  6. Servera 2 plättar per person tillsammans med lingon och en klick grädde.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept