Salsicciaragu med pappardelle, Karljohan och tryffel

Salsicciaragu med pappardelle
Foto: Tv4

Salsicciaragu med pappardelle, Karljohan och tryffel

Av: Riccardo - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

40 m

"En smakrik och krämig pastarätt, utmärkt till speciella tillfällen. En av mina första rätter min fru blev kär i tack vare smaken av tryffel och salsiccia från min hemby." / Riccardo

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Salsicciafärs

  • 3 g svartpeppar (pepparkorn som skall mortlas)
  • 400 g fläskkött, magert (magert, t.ex. bog, skinkstek eller fläskfilé)
  • 600 g fläskkarré benfri
  • 200 g sidfläsk
  • 22 g salt
  • 20 g fänkålsfrö
  • 2 dl torrt vitt vin, kallt

Svamp

  • 200 g karljohansvamp (fryst eller färsk karljohanssvamp)
  • 4 msk extra virgin olivolja
  • 1 klyfta vitlök

Pasta och sås

  • ca 50 g gul lök
  • 400 g pappardelle
  • 1,5 dl matlagningsgrädde
  • 80 g svart tryffelkräm
  • 25 g smör
  • 40 g pecorinoost, riven (eller tryffel Pecorino från Moliterno)
  • 40 g svart tryffel
  • ev färska örter (persilja, rosmarin eller gräslök)

Gör så här

Salsicciafärs

  1. Mal pepparkorn i en mortel och lägg i en skål.
  2. Skär alla köttbitarna i 2x8 cm stavar.
  3. Mal köttet i en köttkvarn och använd gärna en hålskiva med storlek 4-5 mm. Varva magra och feta delar för en bättre blandning.
  4. Tillsätt därefter salt, den malna svartpepparn, fänkålsfrön och det vita vinet med färsblandningen. Blanda alla ingredienser väl, för hand eller med maskin.
  5. Provstek en liten bit och addera mer kryddning om det skulle behövas. Ställ bunken med blandningen i kylskåpet och låt vila i en halvtimme.

Svamp

  1. Rensa bort eventuell jord eller smuts på svamparna.
  2. Tärna dem i mindre bitar.
  3. Fräs svampen på medelvärme i cirka 15–20 minuter eller till du ser att all vätska har dunstat bort.
  4. Tillsätt därefter 2 msk extra virgin olivolja och en krossad vitlöksklyfta.
  5. Fortsätt att steka svampen i ytterligare 5 minuter så att de får lite mer färg. Salta sedan svampen och lägg åt sidan.

Pasta och sås

  1. Finhacka den gula löken.
  2. Forma salsicciafärsen i små bitar nästan som en oregelbunden köttbulle. Värm 2 msk extra virgin olivolja på svag värme i en stekpanna och lägg därefter i löken. Viktig är att löken inte bränns så rör om kontinuerligt.
  3. Lägg därefter i salsicciabitarna och stek tillsammans med löken på medelvärme. Tillsätt svampen och låt smakerna gifta sig med varandra i några minuter.
  4. Sätt på pastavatten. Regeln är att man ska använda 1 liter vatten för varje 100 gr pasta och 10 gr salt. Saltet läggs i när pastavattnet kokar.
  5. Tillsätt matlagningsgrädde, tryffelkräm och en klick smör till stekpannan med salsiccian och svampen och se till att såsen tjocknar. Blanda i 10 gr riven Pecorino och riv lite av den svarta tryffeln i blandningen i stekpanna och sänk till svag värme.
  6. När pastan har en minut koktid kvar, spara några deciliter av pastavattnet och för därefter över pastan direkt till stekpannan och blanda väl med de andra ingredienserna. Häll i lite av pastavattnet (ca 1 dl) och höj värmen, rör om ordentligt ca 1 minut till pastan är klar. Viktigt är att såsen har blivit krämig och inte är för lös.
  7. Lägg upp på tallriken, toppa pastan med resten av Pecorinoosten och riv och hyvla svart tryffel över pastan. Avsluta gärna med färsk krydda såsom rosmarin, persilja eller gräslök. Buon appetito!