Salsa Española

Salsa Española
Foto: TV4

Lite tålamod och noggrant hackande belönas rikligt med en smakrik och lätt, katalansk sås som passar perfekt till grillspett av både kött, kyckling och fisk.

12 juni 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 3 röda paprikor
  • 1 stor gul lök
  • 2-3 dl olivolja, enkel kvalitet
  • 5 kvist- eller plommontomater
  • 1 msk sherry- eller rödvinsvinäger
  • 0,5 dl tomatjuice
  • 3 msk kapris
  • 0,5 msk socker
  • 1,5 msk finskuren bladpersilja
  • salt och malen svartpeppar
  • tabasco

Gör så här

  1. Värm ugnen till 250 ° och smörj en plåt med lite olivolja. Dela paprikorna och ta bort kärnorna. Lägg delarna på plåten med skalet upp, pensla lite olivolja ovanpå. Rosta paprikorna mitt i ugnen i 5–7 minuter så att skalet blir svartfläckigt och bubbligt. Ta ut plåten, lägg paprikorna i en plastpåse och lägg den i kylen.
  2. Skala och hacka löken, lägg den i en kastrull och slå över olivolja så att det täcker. Hetta upp och sjud löken mjuk på låg värme i ca 15 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna.
  3. Koka upp 2 liter vatten i en kastrull. Skär ett litet kryss i bottnen på tomaterna. Doppa dem 20 sekunder i det kokande vattnet, spola dem därefter genast kalla, eller lägg dem i isvatten. Skala tomaterna, skär dem i klyftor och ta bort kärnorna. Skär tomatköttet i tärningar.
  4. Ta ut paprikan från kylen, dra av skalet med hjälp av en liten kniv och skär sedan paprikan i små tärningar. Sila av oljan från den kokta löken. (OBS! Oljan kan sparas och användas till stekning.) Blanda tomat- och paprikatärningar med lök, vinäger, tomatjuice, kapris, socker och persilja. Krydda salsan med salt, peppar och lite tabasco.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept