Salsa Española

Salsa Española
Foto: TV4

Lite tålamod och noggrant hackande belönas rikligt med en smakrik och lätt, katalansk sås som passar perfekt till grillspett av både kött, kyckling och fisk.

12 juni 2009
6

Du behöver

  • 3 röda paprikor
  • 1 stor gul lök
  • 2-3 dl olivolja, enkel kvalitet
  • 5 kvist- eller plommontomater
  • 1 msk sherry- eller rödvinsvinäger
  • 0,5 dl tomatjuice
  • 3 msk kapris
  • 0,5 msk socker
  • 1,5 msk finskuren bladpersilja
  • salt och malen svartpeppar
  • tabasco

Gör så här

  1. Värm ugnen till 250 ° och smörj en plåt med lite olivolja. Dela paprikorna och ta bort kärnorna. Lägg delarna på plåten med skalet upp, pensla lite olivolja ovanpå. Rosta paprikorna mitt i ugnen i 5–7 minuter så att skalet blir svartfläckigt och bubbligt. Ta ut plåten, lägg paprikorna i en plastpåse och lägg den i kylen.
  2. Skala och hacka löken, lägg den i en kastrull och slå över olivolja så att det täcker. Hetta upp och sjud löken mjuk på låg värme i ca 15 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna.
  3. Koka upp 2 liter vatten i en kastrull. Skär ett litet kryss i bottnen på tomaterna. Doppa dem 20 sekunder i det kokande vattnet, spola dem därefter genast kalla, eller lägg dem i isvatten. Skala tomaterna, skär dem i klyftor och ta bort kärnorna. Skär tomatköttet i tärningar.
  4. Ta ut paprikan från kylen, dra av skalet med hjälp av en liten kniv och skär sedan paprikan i små tärningar. Sila av oljan från den kokta löken. (OBS! Oljan kan sparas och användas till stekning.) Blanda tomat- och paprikatärningar med lök, vinäger, tomatjuice, kapris, socker och persilja. Krydda salsan med salt, peppar och lite tabasco.
Visa mer
Kommentera receptet
Våryra

Fler goda recept