Saffranssoppa med lax

Saffranssoppa med lax
Foto: TV4

Både lättlagat, snabblagat och till många. Saffran har en distinkt smak som kan varieras med mängden saffran som tillsätts i soppan. Även fetthalten kan regleras med vilken typ av grädde du väljer. Tillsätt räkorna precis före servering. Om de får koka i soppan blir de sega.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 1 kg laxfilé
  • 1 kg räkor med skal
  • 1 purjolök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk vetemjöl
  • 1-2 g saffran (2-4 paket)
  • 3,5 dl vitt vin ( ca 1/2 flaska)
  • 5 dl grädde
  • 3 liter fiskbuljong
  • smör att steka i
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Skala räkorna och tärna laxen. Ansa och skölj purjolöken. Skär den i strimlor. Spara några till dekoration. Skala och hacka vitlöken fint.
  2. Fräs purjo och vitlök i smör tillsammans med vetemjöl och saffran. Häll på vin, grädde och buljong, lite i taget. Låt soppan sjuda i 5 minuter.
  3. Lägg i laxtärningarna i soppan och sjud i 5 minuter. Krydda med salt och peppar. Ta av soppan från värmen och lägg i räkorna. Strö över de sparade purjostrimlorna före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept