Saffranspannkaka på mannagrynsgröt

koket.se
Saffranspannkaka på mannagrynsgröt
Foto: Christopher Thaung
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Saffranspannkaka på mannagrynsgröt

16 ingredienser

ca 1 h

Försvinnande god saffranspannkaka görs på mannagrynsgröt och serveras med granatäpplen och mandel. Ernsts egen favorit!

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

Mannagrynsgröt

  • 4 dl mjölk
  • 4 dl grädde
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1,25 dl mannagryn

Saffranspannkaka

  • 1 sats gröt
  • 2 ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 dl sultanrussin
  • 0,5 g saffran, stöts i mortel med saltet
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt

Servering

  • 3 granatäpplen
  • 4 msk granatäpplesirap
  • 1 dl mandelspån, rostade
  • grädde, lättvispad

Gör så här

Mannagrynsgröt

  1. Koka upp grädden och mjölken med saltet i en kastrull under omrörning. Vispa ner mannagrynen och vaniljsockret. Koka på svag värme under omrörning ca 4 minuter.

Saffranspannkaka

  1. Spänn ett smörpapper i botten på en springform och sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mortla saltet med saffran. Blanda ägg, socker och grädde till en stanning. Blanda ner saffranssaltet, sultanrussin och mannagrynsgröten och blanda väl. Häll upp i en ugnssäker form.
  3. Gräddas i mitten av ugnen i 175-200 grader i ca 30 minuter, tills den får en gyllenbrun yta.

Servering

  1. Servera saffranspannkakan med granatäpplen, granatäppelsirap, mandelspån och lättvispad grädde.