Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Roy Fares saffranskola med mandel

20 m + 5 h
Roy Fares saffranskola med mandel
Foto: TV4
Från Mitt kök

Mjuka gräddkolor med saffran och knapriga mandelspån.

Tips! När du kokar knäck eller kola är det bra att redan från början veta vilken konsistens du vill ha på ditt godis. Ju längre kolan kokar desto hårdare blir den. Det beror på att värmen stiger successivt, och det är koktemperaturen som avgör hur mycket kolan stelnar sen när den svalnar.

Vid 122-125 grader är knäck- eller kolasmeten lagom kokt för mjuk kola.

Vid 140-145 grader får man hårda kolor som är lite sega mitt i.

Vid 160 grader är smeten karamellfast.

21 december 2015
Visa mer
20 m + 5 h

Du behöver

Kola

  • 50 g mandel, flisad
  • 50 g smör
  • 250 g grädde (2,5 dl)
  • 250 g strösocker (3 dl)
  • 60 g glykos
  • 60 g ljus sirap (3 msk)
  • 0,5 g saffran (1 påse)
  • 5 g vaniljsocker

Gör så här

  1. Skålla och rosta mandlar i ugnen på 180 grader i 10 minuter, eller tills dom fått en fin gyllenbrun färg, grovhacka.
  2. Smörj en bakform 20 x 20 cm med matolja på sidorna och lägg bakplåtspapper i botten.
  3. Koka upp grädde, strösocker, glykos, ljus sirap, saffran och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull.
  4. Koka sedan försiktigt på mellanvärme till 122-124 grader, rör lite. Har du ingen hushållstermometer kan du göra ett så kallat kulprov genom att klicka i lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula efter 30 sekunder är den färdig.
  5. Ta bort från värmen och blanda i mandlarna. Häll ut kolan i formen och låt stå ute i rumstemperatur i minst 5 timmar eller låt stelna över natten, stoppa inte in den i kylen för då blir den mjuk och kladdig.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept