Så grillar du kött - Erik Lallerstedts bästa tips

Så grillar du kött - Erik Lallerstedts bästa tips

Erik Lallerstedt ger sina bästa tips för hur man grillar kött. Här framförallt fläskfilé och ryggbiff.

Fläskfilé:
Putsa fläskfilén fri från senor. Om det är lite fett kvar så gör inte det något, det smälter bort vid tillagning och ger smak.

Dubbelvik stjärtbiten så att tjockleken på fläskfilén blir jämn längs med hela filén. Blötlägg bindgarn av bomull och bind upp fläskfilén.

Salta och svartpeppra rikligt. Grilla tills innertemperaturen är cirka 65 grader tag av från grillen. Rulla in i aluminiumfolie och låt köttet vila i 5-10 minuter.

(Grilla inte på direktvärme. Om du grillar på kol, sprid då ut kolen i kanterna av grillen. Om ni grillar över gasol, ha inte på brännaren direkt under köttet.)

Ryggbiff:
Putsa ryggbiff fri från senor. Dela biffen på längden och bind upp med blötlagt bomullsgarn. Salta och svartpeppra biffen. Grilla köttet. Lyft köttet från grillen. Rulla in i aluminiumfolie och låt köttet vila i 5-10 minuter.

Grilla inte på direktvärme, om ni grillar på kol sprid då ut kolen i kanterna av grillen, om ni grillar över gasol ha ej på brännaren direkt under köttet.

Temperaturer för nötkött:

Rare: 48 grader i kärntemperatur
Medium: 52 grader i kärntemperatur
Well done: 58 grader i kärntemperatur