Så syrar du grönsaker

Så syrar du grönsaker
Foto: TV4

Tips: Man kan syra de flesta grönsaker, var inte rädd för att prova dig fram för att hitta din favorit!

2 mars 2017

Du behöver

  • broccoli
  • paprika
  • tomat
  • palsternacka
  • rödbeta

Saltvattenlösning

  • uppkokat/avsvalnat vatten
  • havssalt

Starter

  • vassle från avrunnen filmjölk eller vätska från redan syrade grönsaker

Gör så här

  1. Lägg ner valfritt stora bitar grönsaker i ditt jäskärl (av plast, glas eller keramik).
  2. Blanda salt med vatten och rör runt för att göra din saltvattenlösning (4 tsk havssalt till 1 liter vatten). Tillsätt 1 tsk starter per liter vatten.
  3. Häll vätskan i din grönsaksblandning och se till att det är 3 cm upp till kanten (jäsmån). Toppa med kålblad och sätt på locket.
  4. Nu ska blandningen stå varmt, ca 20 grader, i tre dagar. Vi brukar ställa kärlet på golvvärmen i badrummet eller intill ett element. Därefter ska det stå tre veckor i ett rum som innehåller 15-18 grader.
  5. Avbryt sedan syrningen och placera kärlet i kylskåp eller på annan sval plats som håller ca 8 grader. Den blir godast om den får mogna några veckor i kylen.
Visa mer
Kommentera receptet
Paskkampanj

Fler goda recept