Russinlimpa

Russinlimpa
Foto: TV4

Med russin i brödet behövs inget socker eller honung. Smakar som bäst när det är alldeles nybakat.

26 januari 2009
Visa mer
2

Du behöver

  • 1 paket jäst, 50 g
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 dl filmjölk
  • 2 msk neutral olja + till formarna
  • 2 tsk salt
  • 14-16 dl rågsikt
  • 1,5 dl russin

Gör så här

  1. Lös upp jästen i lite av det ljumma vattnet. Tillsätt fil, olja, russin, mjöl, salt och resten av vattnet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta samman i maskin eller för hand tills degen släpper från bunkens kanter. Jäs under bakduk på dragfri plats i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200°. Knåda degen på mjölat bakbord och forma till två bulliga limpor som läggs i var sin smord form (1 1/2 liter). Jäs under bakduk i ytterligare 30 minuter.
  3. Snitta bröden på ovansidan med en vass kniv. Grädda på nedersta falsen i 200° i 30–45 minuter. Brödet är färdiggräddat när det låter ihåligt när man knackar lätt på undersidan. Låt brödet kallna på galler utan bakduk.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept