Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Roy Fares bästa äppelpaj

Roy Fares bästa äppelpaj
Foto: TV4
3 h

Du behöver

Pajdeg

  • 360 g vetemjöl (6 dl)
  • 2 g salt (0,25 tsk)
  • 20 g farinsocker (2 msk)
  • 260 g osaltat smör, kylskåpskallt
  • 75 g vatten, iskallt (0,75 dl)

Karamell

  • 50 g glykos
  • 90 g strösocker
  • 30 g smör
  • 75 g grädde (0,75 dl)
  • 5 g flingsalt (1 tsk)

Fyllning

  • 5 äpplen (aroma)
  • 30 g vetemjöl (0,5 dl)
  • 6 g kanel (ca 1 msk)
  • 20 g smör

Gräddning

  • 1 ägg
  • farinsocker

Gör så här

  1. Pajdeg
    Blanda de torra ingredienserna i en matberedare. Dela smöret i små kuber och lägg dem i matberedaren. Pulskör tills blandningen precis börjar smula sig. Tillsätt vattnet lite i taget och kör tills degen börjar gå ihop. Inte mer. Degen kan också snabbt arbetas ihop för hand i en bunke.
  2. Dela degen i 2 bitar och slå in dem i plastfolie. Låt vila i kylen i minst 1-2 timmar. Låt degen stå ute i rumstemperatur 5-10 minuter. Kavla ut den ena degbiten till en 3 mm tjock rundel och fodra en pajform, 24 cm i diameter, med degen. Fodra formen ända upp över kanterna och skär av överflödig deg, stoppa in i frysen.
  3. Den andra biten kavlar du ut på samma sätt och delar i 7 remsor när du fyllt pajen med allt gott.
  4. Kolasås
    Värm glukosen i en tjockbottnad kastrull med lite i taget av strösockret tills allt har smält, rör om mellan varven. Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om.
  5. Ta bort från värmen och klicka i smör och flingsalt. Blanda och ställ åt sidan.
  6. Fyllning
    Sätt ugnen på 200 grader, varmluft med extra undervärme.
  7. Skala äpplen och skär i lagom tjocka skivor. Lägg i en bunke och vänd runt dom i kanel och vetemjöl. Lägg ut äppelskivorna tajt i pajformen, häll över kolasås och klicka ut smöret lite här och där. Lägg på ett galler av den sista degen. Pensla med ägg och strö över farinsocker.
  8. Grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader i 35-40 min eller tills karamellen börjat bubbla och pajen fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna 1 timme innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept