Rotmos med fläsklägg

Rotmos med fläsklägg
Foto: TV4

Gammal husmanskost tar nästan alltid lång tid att laga, men den blir vidunderligt god just på grund av det. Maten passar utmärkt att laga i förväg och bara värmas före servering. Till rotmos och fläsklägg passar det bra att servera olika sorters senap.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,2 kg rimmad fläsklägg med ben
  • 0,5 gul lök
  • 1 lagerblad
  • 3 vitpepparkorn
  • 3 kryddpepparkorn
  • Rotmos:
  • 1 kg kålrötter
  • 2 morötter
  • 6 potatisar
  • 2 tsk salt / liter vatten
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 tsk smör

Gör så här

  1. Spola av köttet med kallt vatten. Lägg det i en kastrull, fyll på med kallt vatten så det täcker och koka upp. Skumma väl. Skala och dela löken och lägg i den i kastrullen. Tillsätt också lagerblad och pepparkorn. Sjud under lock på låg värme i ca 1 1/2 timme. När köttet lätt lossnar från benen är det klart.
  2. Skala och skölj kålrötterna. Det går lättast om man först skär dem i skivor och sedan skär bort skalet. Skala och skölj morötterna och potatisen. Skär allt i mindre bitar. Koka kålrötter, morötter och potatis mjuka i lättsaltat vatten eller buljong ca 1 timme. Häll av spadet, spar lite att späda med.
  3. Pressa rotfrukterna med potatispress eller kör dem i en matberedare i omgångar. Spä med lite kokspad om det behövs. Krydda moset med salt, nymalen peppar och smör. Servera till fläskläggen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept