Rotmos med bräckt oxbringa och senapssås

Rotmos med bräckt oxbringa och senapssås
Foto: TV4

Oxbringa med rotmos är klassisk svensk husmanskost. Här får den sällskap av en modern senapssås.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g oxbringa, tunna skivor rimmad
  • 2 tsk smör
  • Rotmos:
  • 1 st kålrot, stor
  • 1 st morot
  • 2 st potatisar
  • 5 dl oxbuljong
  • salt och vitpeppar, malen
  • 2 tsk smör

Senapssås:

  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk kokspad
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 tsk skånsk senap

Gör så här

  1. Rotmos: Skala kålrot, morot och potatis. Skär dem i bitar, lägg i en gryta och häll på vatten så att det knappt täcker rotsakerna. Koka upp, sänk värmen och koka under lock i 20-30 minuter eller tills kålrötterna är mjuka. Häll av kokspadet och spara en del till spädning och sås. Mosa rotsaker och potatis med potatisstöt. Spä med spadet till lagom konsistens och rör ner smör.
  2. Senapssås: Koka upp crème fraiche, kokspad och senap i en kastrull. Sänk värmen och sjud i några minuter.
  3. Hetta upp en gjutjärnspanna och bräck skivorna av oxbringa på hög värme i sparsamt med smör. Servera med rotmos och sås.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept