Rotmos, fläsklägg och chips

Rotmos, fläsklägg och chips
Foto: TV4

Kanske kan man säga att den här rätten kommer från det nya svenska köket? Gammal, hederlig husmanskost presenterad på nytt sätt, helt enkelt. En god skånsk grovkornig senap smakar bra till.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 kg rimmad fläsklägg med ben
  • Vatten att koka i
  • stjälkarna av en persiljeknippa
  • 1 lagerblad
  • 5 vitpepparkorn
  • 3 kryddpepparkorn
  • Rotmos:
  • 700 g kålrot
  • 4 potatisar
  • 2 morötter
  • 25 g smör
  • lite kokvatten
  • salt och vitpeppar

Till servering:

  • potatischips
  • grovkornig senap

Gör så här

  1. Lägg fläskläggen i rikligt med vatten i en stor kastrull. Koka upp och skumma noga. Lägg i persilja och kryddor. Koka köttet sakta i 2- 2 1/2 timme eller tills köttet släpper från benen. Låt svalna, skiva och strimla köttet.
  2. Tvätta och skala alla rotfrukter. Skär alltsammans i mindre bitar. Koka upp kokvatten, lagerblad och pepparkorn. Låt kålrotsbitarna få en stunds extra koktid innan du lägger i morot och potatis. Koka alla rotfrukter mjuka. Det tar ca 20 minuter. Ta upp rotfrukterna och var noga med att inte få med persiljestjälkar, pepparkorn och lagerblad. Mosa hälften av rotfrukterna och spä med lite kokspad och en klick smör. Krydda med salt och vitpeppar. Rör ner den andra hälften av rotfrukterna så att du får ett mos med rejäla bitar i.
  3. Servera läggen på en bädd av mos och dekorera med potatischips. Bjud senap till separat.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept