Rotfruktssoppa med saffran och röda bönor

Rotfruktssoppa med saffran och röda bönor
Foto: TV4

En soppdag i veckan är nyttigt för hälsa och plånbok. Ta de rotfrukter du gillar bäst i den här saffransdoftande soppan som också innehåller röda bönor. Servera ett gott bröd till.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 potatisar
  • 1 stor morot
  • 1 bit kålrot
  • 1 rotpersilja
  • 1 stånd fänkål
  • 1 gul lök
  • 0,5 g saffran (1 paket)
  • 2 msk raps- eller olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 örtbuljongtärning
  • 1 dl vitt vin
  • 1 tsk oregano eller mejram
  • 1 burk röda kidneybönor
  • persilja
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Skala alla rotfrukter och skär dem i bitar. Skär morot och kålrot i mindre, tunnare bitar än de övriga eftersom de kokar långsammare. Skär bort rotstocken från fänkålen. Strimla fänkålen. Det ska bli ungefär 1 liter rotfrukter i bitar och strimlor. Skala och strimla löken grovt.
  2. Hetta upp oljan i en soppgryta. Rör i saffran, strimlad lök och pressa i vitlöken. Rör om och fräs någon minut. Häll i rotfrukterna och fänkålen. Smula över buljongtärningen. Häll på vinet och spä med vatten tills rotfrukterna är täckta. Koka försiktigt under lock tills de börjar kännas mjuka, ca 15 minuter.
  3. Häll av spadet från bönorna, spola gärna i lite kallt vatten också. Inget av spadet ska följa med i soppan. Blanda ner i rotfruktsblandningen. Krydda med oregano. Krydda med salt och peppar. Strö över hackad persilja före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept