Rödvinskokt högrev med rosmarinspotatismos

2 h
4
Rödvinskokt högrev med rosmarinspotatismos
Foto: TV4
Från Mitt kök

Paolo Roberto bjuder på långkokt högrevsgryta med rödvin, morot och lök. Serveras med fluffigt potatismos smaksatt med rosmarin och parmesanost.

20 februari 2016
Visa mer
2 h
4

Du behöver

  • 1 kg nötkött, t.ex högrev
  • smör
  • 3 tsk olivolja
  • 1 morot, finhackad
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 2 msk vitlök, finhackad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 3 msk vetemjöl
  • ca 8 dl rött vin
  • 2 dl persilja, hackad
  • salt och svartpeppar
  • 1 kg mjölig potatis
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1-2 tsk färsk rosmarin, mortlad eller finhackad
  • 1,5 dl parmesanost, färskriven

Gör så här

  1. Skär köttet i stora portionsbitar.
  2. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet väl i omgångar. Salta och peppra.
  3. Värm upp olivolja i en kastrull. Tillsätt morot, gul lök och vitlök. Fräs morots-och lökhacket långsamt utan att det tar färg.
  4. Flytta sedan över köttet till kastrullen, tillsätt timjan, lagerblad, salt och peppar. Pudra över vetemjöl och rör om noga så allt blandas väl. Häll i vinet och fyll på tills köttet täckts. Låt koka sakta under lock tills köttet är mört i ca 1-1,5 timme. Smaka av med salt och peppar. När 15 minuter av koktiden kvarstår tillsätt persilja.
  5. Skala potatisen och koka den i mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av potatisen noggrant. Värm mjölk och smör i en kastrull.
  6. Lägg potatis, salt, peppar, rosmarin och parmesanost i en skål. Späd med mjölk och vispa snabbt ihop till en luftig puré, med elvisp eller i matberedare. Smaka av med salt och svartpeppar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept