Ugnsbakad röding serverad med spenatfräs och forellromspiffad hollandaise.
Se Jennie Walldén laga receptet
Ingredienser
Hollandaisesås
1 msk olivolja
300 g smör
3 äggulor
0,5 citron, saft
30 g forellrom
0,5 dl gräslök, finhackad
4 rödingfiléer (à 170 g)
2 msk smör, till stekning
200 g spenat
10 cm gurka
salt
peppar
Gör så här
Hollandaisesås
Smält smör och låt svalna till ca 60 grader.
Lägg äggulor och 2 msk citronsaft i en kastrull. Vispa på låg värme till ca 60 grader tills äggulan är fluffig.
Dra bort från plattan och tillsätt smöret droppvis (lämna bottensatsen) och vispa konstant till det blivit en tjockflytande sås. Smaksätt med forellrom, gräslök och smaka av med salt, vitpeppar och eventuellt mer citron.
Ställ åt sidan och låt ej stå på varm platta eller med locket på, då skär såsen sig.
Röding
Sätt ugnen på 100 grader.
Gnid in fisken i olivolja. Salta och peppra.
Baka i ugnen med skinnsidan uppåt till innertemperatur 45 grader. Detta tar ca 12-13 minuter. Ta ut och dra av skinnet.
3. Medan fisken är i ugnen, skala och kärna ur gurkan. Skär i små tärningar. Stek spenat i 2 msk smör. Droppa över 0,5 msk citron och smaka av med salt och peppar. Dra av från plattan och vänd ner gurktärningarna.
4. Servera den lågtempade rödingen med hollandaise och spenat-gurkan.