Rödbetsbourguignon med puylinser

1 h
4
Rödbetsbourguignon med puylinser
Foto: TV4
1 h
4

Du behöver

  • 2 msk + 2 msk kallpressad olivolja
  • 1 gul lök, hackad
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 8 små röd- gul eller polkabetor, skalade och skurna i klyftor
  • 6 morötter, skurna i stora bitar
  • 3 lagerblad
  • 2 timjankvistar
  • 1 krm havssalt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 2 msk tomatpuré
  • 2,5 dl rödvin
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 400 g puylinser (5 dl)
  • 1 l vatten
  • 1 nypa havssalt
  • 2 msk kallpressad olivolja
  • 2-3 portabellosvampar, skivade
  • 10 skogschampinjoner
  • 10 pärllökar, skalade
  • 2 tsk arrowrot, upplöst i 2 msk vatten
  • några timjankvistar, repade blad till garnering

Gör så här

  1. Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad kastrull eller gjutjärnsgryta på medelstark värme. Rör ner gul lök och vitlök och stek allt mjukt. Lägg rödbetor, morötter, lagerblad, timjan, salt och peppar i kastrullen och stek i 5 minuter, rör om då och då. Rör ner tomatpuré, rödvin och grönsaksbuljong och låt sjuda på låg värme i 20 minuter.
  2. Skölj under tiden linserna under rinnande vatten. Koka upp linserna i 1 liter vatten. Sänk till medelstark värme och sjud sakta i 15-20 min. Tillsätt saltet när linserna nästan är klara. Häll av vattnet, lägg på locket och ställ undan så länge.
  3. Hetta upp 2 msk olivolja i en stor stekpanna, sänk värmen och stek svamp och pärllök mjuka och gyllenbruna, rör om då och då. Krydda efter tycke och smak och ställ undan så länge.
  4. Smaka av grytan och tillsätt mer vin, buljong eller örter om du vill. Tillsätt arrowrotredningen. Rör om försiktigt tills såsen tjocknar och blir klar. Tillsätt stekt svamp och pärllök och sjud i ytterligare 10 min. Ta upp lagerblad och timjankvistar före servering.
  5. Fördela grytan i fyra skålar tillsammans med linserna och strö färsk timjan över.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept