Risotto med gröna ärtor

Risotto med gröna ärtor
Foto: Tv4

Risotto med gröna ärtor

Av: Arduino - Falkenberg

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

1 h

En krämig risotto slår det mesta till middag! Den här versionen med gröna ärtor kan bli en ny favorit.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kräm på gröna ärtor

  • 500 g frysta ärtor
  • salt
  • peppar
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 50 g parmigiano reggianoost
  • 1 msk olivolja

Risotto

  • 350 g carnaroliris
  • 2 dl vitt vin
  • 100 g parmigiano reggianoost (eller pecorino)
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 msk olivolja

Semidried tomater

  • 10-15 san marzano-tomater
  • 1 msk olivolja

Purjolöksaska

  • 1 purjolök

Burratakräm med basilika

  • 1 burrata
  • 1 kruka basilika
  • 0,5 msk olivolja
  • 2 msk grädde
  • salt
  • svartpeppar

Knaprig guanciale - griskind

  • guanciale (griskind)

Bröd crumbles

  • bröd [ca 2 skivor]
  • parmigiano reggianoost
  • smör
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

Semidried San Marzanotomater:

  1. Sätt ugnen på 85 grader. Halvera tomaterna i två och lägg i en ugnsfast form. Pensla med lite olivolja och salta. In i ugnen 1 timme. (Man kan ha det längre om man vill torka dem mer)

Purjolökaska:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär purjolök i tunna skivor (ca 1mm). Grilla i ugnen i 30 minuter tills de blir svarta. Mixa till ett pulver.

Burratakräm med basilika:

  1. Lägg burratan i en mixer med olivolja, 5-6 st färska basilika blad, grädde, salt och peppar. Mixa tills det blir en krämig konsistens.

Gröna ärtor-kräm:

  1. Koka ärtor i en kastrull i 10-15 minuter tills skalet lossnat från ärtorna. Spara vattnet till buljongen. Passera ärtorna och tillsätt sen olivolja, grädde, riven parmiggiano, salt och peppar och stavmixa tills det blir en grön kräm.

Knaprig guanciale - griskind:

  1. Skär guanciale i små kuber och stek i en stekpanna utan olja tills den blir knaprig. Lägg upp på hushållspapper men spara det smälta fettet som blir kvar i pannan till risotton.

Risotto:

  1. Stek riset ett par minuter i fettet från den stekta griskinden. Häll 2 dl vitt vin eller mousserande vin, rör tills vinet har reducerats och häll sen i ett par slevar buljong, rör och låt sjuda på svag värme. Tillsätt mer buljong när vätskan börja koka bort och upprepa när vätskan minskat en del. Efter ca 10 minuter, tillsätt lite av den gröna ärtkrämen, koka ca 10 minuter till eller tills riset är al dente. Rör ner lite mer ärtcreme (spara lite till servering) och hälften av guancialen. Ta av pannan från värmen, tillsätt riven parmiggiano och olivolja och rör om lite.
  2. Servera risotton med rostade tomtater, purjolöksaska, burratakräm, gröna ärtor-kräm och guanciale och riv över lite citronzest.