Ris- och linscurry

Ris- och linscurry
Foto: TV4

Det fina med indisk vegetarisk mat är att den är väldigt smakrik. Här är en härligt mättande curry på ris och linser. Vill du använda linser med längre koktid än 20 minuter, koka dem halvfärdiga innan du blandar dem med riset. Servera med yoghurtsås och gärna en chutney.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2,5 dl gula linser
  • 1,5 dl basmatiris
  • 4 msk matolja
  • 2 lagerblad
  • 2 små kanelstänger
  • 4 gröna kardemummakapslar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2-3 cl riven färsk ingefära
  • 1 stor gul lök
  • 0,5 tsk röd chilipeppar
  • 1 tomat
  • 8-10 dl vatten
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Skölj linserna och riset var för sig och låt dem rinna av. Värm oljan på medelvärme i en kastrull, den är lagom varm när det sisslar om man släpper i ett kryddfrö. Lägg i lagerblad, kanelstänger och kardemumma och fräs 5–10 sekunder.
  2. Skala löken och skär den i tunna skivor. Skala och riv ingefäran. Tillsätt löken och ingefäran i kastrullen. Pressa ner vitlök och fräs tills löken är brun men inte bränd. Hacka tomaten och blanda i chili och tomat. Häll i ris och linser och fräs 5-7 minuter.
  3. Häll i vattnet och saltet, rör om och låt allt koka upp. Sänk värmen och låt allt sjuda under lock tills riset och linserna är väl kokta, ca 20 minuter. Titta då och då, och sätt till mer vatten om grytan riskerar att koka torr.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept