Rimmad oxbringa med persiljesmörsås och kantareller

Rimmad oxbringa med persiljesmörsås och kantareller
Foto: TV4

Att koka rimmad oxbringa tar lite tid men är en bra lösning om man vill ha snabblagad mat dagen därpå. Det finns även färdigkokt rimmad bringa att köpa i välsorterade butiker. Här serverar vi primörer, kantareller och en förförisk smörsås med timjan och persilja till.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1,5 kg rimmad oxbringa
  • 1 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 morot
  • 100 g rotselleri
  • 0,5 purjolök

Sås:

  • 3 kvistar färsk timjan
  • 30 g smör
  • 1 knippa bladpersilja
  • 4 dl buljong från koket

Primörer till servering:

  • 2 färska rödbetor
  • 4 vita sparrisar
  • 4 salladslökar
  • 1 broccoli
  • 0,5 blomkålshuvud
  • 5 späda morötter
  • en liten knippa bladpersilja
  • 200 g kantareller
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Skala morot och selleri och ansa och skölj purjolöken. Skär grönsakerna i mindre bitar. Lägg köttet i en kastrull och häll på vatten så att det täcker köttet, ta ur bringan, salta vattnet och koka upp. Lägg ner bringan i det kokande vattnet, koka åter upp och skumma väl. Lägg därefter i morot, selleri, purjo, lagerblad och vitpepparkorn.
  2. Låt sjuda på svag värme under lock i ca 1 timme eller tills köttet känns mört. Ta upp det och ställ i press i kylen över natten, då blir köttet lättare att skiva. Sila buljongen och låt den kallna. Förvara även buljongen i kylen över natten. Ta bort fettkakan som bildats på den kalla buljongen.
  3. Sås: Låt smöret bli rumsvarmt. Ta bort stjälkarna på persilja och timjan och finhacka kryddorna. Blanda samman smör och kryddgrönt eller kör i mixer, blanda ner lite av buljongen om det känns tjockt. Krydda med salt och peppar. Koka upp buljongen precis före servering och blanda ner smörblandningen.
  4. Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten. Ta upp dem, tryck bort skalet och skär i klyftor. Rensa kantarellerna och skär dem eventuellt i mindre bitar. Låt svampen svettas på medelvärme tills vätskan kokat in. Ansa och skala sparris, salladslök och morötter, dela blomkålen i mindre buketter. Låt alla grönsaker koka mjuka i lite av buljongen, håll dem varma. Skiva köttet och värm det i lite buljong. Servera med de kokta grönsakerna, kantarellerna och smörsåsen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept