Rimmad oxbringa med persiljesmörsås och kantareller

Rimmad oxbringa med persiljesmörsås och kantareller
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Rimmad oxbringa med persiljesmörsås och kantareller

20 ingredienser

Att koka rimmad oxbringa tar lite tid men är en bra lösning om man vill ha snabblagad mat dagen därpå. Det finns även färdigkokt rimmad bringa att köpa i välsorterade butiker. Här serverar vi primörer, kantareller och en förförisk smörsås med timjan och persilja till.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg rimmad oxbringa
  • 1 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 morot
  • 100 g rotselleri
  • 0,5 purjolök

Sås:

  • 3 kvistar färsk timjan
  • 30 g smör
  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • 4 dl buljong från koket

Primörer till servering:

  • 2 rödbetor
  • 4 vita sparrisar
  • 4 salladslökar
  • 1 broccoli
  • 0,5 blomkål
  • 5 morötter (späda)
  • ca 0,5-1 knippe färsk bladpersilja
  • 200 g kantareller
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Skala morot och selleri och ansa och skölj purjolöken. Skär grönsakerna i mindre bitar. Lägg köttet i en kastrull och häll på vatten så att det täcker köttet, ta ur bringan, salta vattnet och koka upp. Lägg ner bringan i det kokande vattnet, koka åter upp och skumma väl. Lägg därefter i morot, selleri, purjo, lagerblad och vitpepparkorn.
  2. Låt sjuda på svag värme under lock i ca 1 timme eller tills köttet känns mört. Ta upp det och ställ i press i kylen över natten, då blir köttet lättare att skiva. Sila buljongen och låt den kallna. Förvara även buljongen i kylen över natten. Ta bort fettkakan som bildats på den kalla buljongen.
  3. Sås: Låt smöret bli rumsvarmt. Ta bort stjälkarna på persilja och timjan och finhacka kryddorna. Blanda samman smör och kryddgrönt eller kör i mixer, blanda ner lite av buljongen om det känns tjockt. Krydda med salt och peppar. Koka upp buljongen precis före servering och blanda ner smörblandningen.
  4. Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten. Ta upp dem, tryck bort skalet och skär i klyftor. Rensa kantarellerna och skär dem eventuellt i mindre bitar. Låt svampen svettas på medelvärme tills vätskan kokat in. Ansa och skala sparris, salladslök och morötter, dela blomkålen i mindre buketter. Låt alla grönsaker koka mjuka i lite av buljongen, håll dem varma. Skiva köttet och värm det i lite buljong. Servera med de kokta grönsakerna, kantarellerna och smörsåsen.