Ricottabollar

50 m
5 stora bollar
Ricottabollar
Foto: TV4
Från Mitt kök

Polpette di ricotta - friterade ricottabollar med dagsgammalt italienskt lantbröd, parmesanost och pecorino.

Tips: Det går fint att smula brödet i en matberedare.

1 juni 2015
Visa mer
50 m
5 stora bollar

Du behöver

  • 250 g ricotta, avrunnen
  • 4 dl smulor från dagsgammalt italienskt lantbröd
  • 1-2 ägg
  • 1 dl parmesanost, färskriven
  • 1 dl pecorino, färskriven
  • 1 dl persilja, finhackad
  • salt och svartpeppar
  • ströbröd
  • 1 ägg, uppvispat
  • solrosolja

Gör så här

  1. Rosta brödsmulorna lite lätt i en stekpanna och lägg dem sedan i en bunke. Smula i ricotta och tillsätt ägg (ett ägg i taget), de båda ostsorterna, persilja, salt och peppar. Blanda alltsammans till en ganska fast smet, för att bollarna ska hålla ihop. Rör i ytterligare brödtärningar om smeten är för lös. Ställ sedan in i kylen i ca 30 minuter.
  2. Blöt händerna med kallt vatten och rulla ricottabollar med handflatorna.
  3. Doppa bollarna först i uppvispat ägg för att ströbrödet ska få fäste. Häll ströbröd på en flat tallrik, tryck och rulla risbollarna försiktigt i brödet. Se till att ströbrödet fäster runt om.
  4. Värm upp rejält med solrosolja i en stekpanna med höga kanter och fritera ricottabollarna tills de blir härligt gyllenbruna och krispiga runt om.
  5. Lägg dem på hushållspapper för att rinna av. Servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept