Hallonmoussetårta med jordgubbar

10h 20 min
Hallonmoussetårta med jordgubbar
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
10h 20 min

Du behöver

Botten:

  • 2 dl solrosfrön, blötlagda (i ca 4 tim)
  • 1 dl mandlar, blötlagda (i ca 4 tim)
  • 3 st aprikoser, blötlagda (i ca 4 tim)
  • 1 dl linfrö
  • 1 dl valnötter
  • 1 nypa nymald kardemumma
  • 1 st vanlijstång
  • 1 msk honung

Moussen:

  • 2 st avokado
  • 1 dl osaltade cashewnötter
  • 2 dl frysta hallon
  • 1 msk honung
  • jordgubbar till dekorartion

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 70 grader.
  2. Sila bort blötläggningsvattnet från solrosfröna, mandlarna och aprikoserna.
  3. Mal linfröna i en elektrisk kaffemal tills det blir till linfrömjöl.
  4. Lägg ner fröna, aprikoserna och nötterna i en mixer. Tillsätt kardemumman och skär upp och hacka ner hela vaniljstången (ja det fungerar att göra så).
  5. Lägg ner honungen och kör till en grynig massa. Tillsätt eventuellt en skvätt vatten, ibland kan det behövas för att få knivarna att snurra.
  6. Tryck ut massan i en pajform och torka den sakta i ugnen i cirka 10 timmar på 50-70 grader. Släpp ut fukten några gånger under torktiden.
  7. Ta ut formen och lossa den från tårtbottnen. Lägg bottnen på ett snyggt fat.
  8. Moussen: Skala och kärna ur avokadona. Mixa dem tillsammans med cashewnötterna, de frysta hallonen och honungen till härlig mousse.
  9. Fyll pajformen med mossen och dekorera med jordgubbarna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept