Nöt- och frömjölk

Nöt- och frömjölk
Foto: recept.nu

Du behöver

Mandelmjölk

  • 2,5 dl mandel
  • 1 l vatten
  • 1 nypa salt


Cashewmjölk

  • 2,5 dl cashewnötter
  • 1 l vatten
  • 1 nypa salt


Hasselnötsmjölk

  • 2,5 dl hasselnötter
  • 1 l vatten
  • 1 nypa salt

Hampamjölk

  • 2 dl skalade hampafrön
  • 1 l vatten
  • 1 nypa salt

Alternativ på smaksättning

  • vaniljpulver
  • raw cacao
  • carob
  • dadlar
  • kokossocker

Gör så här

  1. Blötlägg nötterna och ställ svalt över natten för att ge mjölken mildare smak och få bort svårsmälta enzymer. Sila bort vattnet och skölj nötterna ordentligt. Mixa med nytt vatten tills nötterna är riktigt finfördelade. Hasselnötter behöver inte blötläggas eftersom de saknar enzymhämmare, även de skalade hampafrön mixas direkt.
  2. Sila mjölken i en nötmjölkspåse (skalade hampafrön behöver inte silas), kläm ut så mycket vätska som möjligt. Smaksätt om du vill. Förvara mjölken i en glasflaska eller burk så håller den längre, ca 3–5 dagar i kylen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept