Napoliragu

POPULÄRT
Napoliragu
Jessica Frej
Jessica Frej

Napoliragu

15 ingredienser

30 m + koktid

"Många vill ha tips på storkok som man kan förbereda och sen frysa in för att ta fram under stressiga tider. ”Hemgjord snabbmat”. Min enkla men tidskrävande ragu från Neapel (som jag snodde recept på när jag var där i våras) blir otroligt god. Frys in den och bara värm upp den i en panna och blanda med nykokt pasta. Middag på ett kick men känns som att man äter hemma hos mormor." /Jessica Frej

Ingredienser

portioner
  • 1,2 kg högrev
  • olja (eller smör att steka i)
  • 3 gula lökar
  • 10 klyftor vitlök
  • 1 dl tomatpuré
  • 2 förp passerade tomater [á 500 g]
  • 5 dl vatten
  • 3 köttbuljongtärningar
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk chiliflakes

Servering

  • pasta (t.ex. rigatoni eller paccheri)
  • parmesanost
  • olivolja (med mycket smak)
  • färska basilikablad
  • sallad (med olika gröna blad)

Gör så här

  1. Skär köttet i kuber som är ca 5x5 cm stora.
  2. Stek köttkuberna i omgångar på hög värme så att de får rejält med färg. Du kan även lägga köttkuberna på en plåt och steka dem på högsta grilleffekt. Det är viktigt att köttet får färg.
  3. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löksorterna tills de mjuknat.
  4. Häll alla ingredienser i en gryta.
  5. Ställ in gatan i ugnen på 125 grader och låt stå i 8 timmar utan lock.
  6. Titta till grytan då och då så det inte blir för torrt. Det gör inget om köttbitar sticker upp ur grytan och nästan blir brända, det blir bara gott.
  7. Ta ut grytan ur ugnen efter 8 timmar och lägg på ett lock och låt stå och dra i 30 minuter.
  8. Rör sedan i grytan med en träslev till köttet faller isär och allt blir en härlig djupröd sås.
  9. Dela upp grytan i lådor (förslagsvis 2 portioner i varje låda) och frys in. Då blir det enkelt att tina så många eller få lådor som behövs.

Servering

  1. Värm upp ragun samma dag som den ska ätas. Smaka av om det behövs mer salt eller om du behöver addera lite vatten för att få bra konsistens.
  2. Blanda ner den nykokta pastan i ragun och lägg upp på djupa tallrikar.
  3. Strö över parmesan och ringla över lite god olivolja.
  4. Toppa rätten med ett basilikablad och servera en stor och härlig sallad med blandade gröna blad till.