Rabarberpaj med hemgjord vaniljglass

40 m + tid i frys
4 - 6
Rabarberpaj med hemgjord vaniljglass
Foto: Martin Löf

Egentligen tycker jag att det är godast då vaniljglassen smält, så varför gjorde jag inte en vaniljsås istället? /Per

Dryck: Ett sött fruktigt och mousserande vin, som Asti Cinzano från Italien, klarar både oxalsyran och den kalla glassen. Smakar sött och aromatiskt av fläder, päron och citrus.

11 augusti 2016
40 m + tid i frys
4 - 6

Du behöver

Vaniljglass

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 5 äggulor
  • 1 dl strösocker

Rabarber

  • 500 g rabarber
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk potatismjöl

Smuldeg

  • 100 g smör, kallt
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1 bittermandel, riven

Gör så här

  1. Börja med glassen. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången, som delats på längden, i en kastrull.
  2. Vispa samman äggulor och socker i en bunke och sjud blandningen i ett vattenbad (ställ bunken i en kastrull med hett vatten). Tillsätt gräddmjölken under vispning. Låt svalna i kallt vattenbad. Ställ i kylen så att smeten blir riktigt kall.
  3. Ta upp vaniljstången ur smeten. Skrapa ur fröna och blanda ner dem i smeten. Frys smeten i glassmaskin. Utan glassmaskin: Häll smeten i en bunke och ställ den i frysen. Rör om ordentligt i glassen var tjugonde minut tills glassen har fast konsistens, cirka 4 timmar.
  4. Värm ugnen till 200 grader.
  5. Skölj och skala rabarbern, men lämna lite av skalet kvar för färgens skull. Skär den i cirka 2 cm breda bitar.
  6. Blanda rabarbern med socker och potatismjöl i en bunke. Lägg alltsammans i en smord ugnsform.
  7. Blanda alla ingredienser till degen till en smulig massa. Smula den över rabarbern.
  8. Ställ in pajen mitt i ugnen och grädda den i cirka 20 minuter.
  9. Servera med vaniljglassen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept