Rabarberpaj med brynt smör

10 - 12
Rabarberpaj med brynt smör
Foto: TV4
10 - 12

Du behöver

Pajdeg

  • 60 g florsocker (1 dl)
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 120 g smör
  • 15 g äggula (1)

Mandelfyllning

  • 150 g mandelmjöl
  • 150 g råströsocker
  • 60 g vetemjöl (1 dl)
  • 110 g ägg (2)
  • 45 g äggula (3)
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 2 rabarberstjälkar
  • 45 g strösocker, att strö över

Gör så här

  1. Pajdeg
    Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. Plasta och låt stå i kylen 20 minuter.
  2. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, fodra en rund pajform med löstagbar kant som är 23-24 cm i diameter.
  3. Mandelfyllning
    Sätt ugnen på 180 grader, bryn 50 g smör till en fin gyllenbrun färg för att få fram en nötig och fin smak, ställ åt sidan och låt svalna helt.
  4. Blanda mandelmjöl, mjöl, råströsocker och 100 g smör i en matberedare eller förhand. Tillsätt det brynta smöret lite i taget och blanda runt, sist blandar du i ett ägg och äggula i taget och blanda till en fin och slät smet.
  5. Fyll formen med mandelfyllningen.
  6. Dela rabarber i lagom stora bitar/remsor och lägg ett fint mönster över mandelfyllningen. Strö över lite strösocker och grädda på 175 grader i 45-50 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept