Pruttbröd

Ett bröd som är fullt av nyttigt som sätter fart på magen. Därför kallas det för pruttbröd.

20 augusti 2008
Visa mer
2

Du behöver

  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl rågkross
  • 0,5 dl vetekross
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 tsk brödkryddor
  • 1 dl lingonsylt
  • 0,5 dl russin
  • 0,5 dl linfrö
  • 0,5 dl vetekli
  • 2,5 dl kokande vatten
  • 1 pkt torrjäst
  • 1 l rågsikt eller vetemjöl (lite av varje funkar också)

Gör så här

  1. Blanda ihop 2 dl vatten, rågkross, vetekross, salt, kummin, lingonsylt, russin, linfrö och vetekli.
  2. Rör om ingredienserna och låt det dra i ett par timmar (helst över natten).
  3. Koka upp vattnet.
  4. Häll vattnet över gröten.
  5. Blanda i mjöl och jäst och arbeta ihop till en deg.
  6. Jäs degen under duk i 40 minuter.
  7. Sätt ungnen på 225 C.
  8. Baka ut degen till 2 stycken runda kakor.
  9. Grädda bröden tills det bildats en brun skorpa.
  10. Lägg bröden för att svalna på ett galler under bakduk.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept