Plommonspäckade revbensspjäll och oreganoköttbullar

Plommonspäckade revbensspjäll och oreganoköttbullar
Foto: TV4

Katrinplommon är gott både i och till revbensspjäll. Spjällen ska vara så välstekta att köttet nästan ramlar av benen. Köttbullar av blandfärs blir saftiga. Med råriven morot blir det både gott och nyttigt. Pröva att krydda med oregano och tomatpuré.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

Plommonspäckade revbensspjäll:

  • ca 1,5 kg tjockskurna revben
  • salt och malen vitpeppar
  • 1-2 tsk malen ingefära
  • 1 tsk salvia
  • 1 påse urkärnade katrinplommon
  • Ugn: 200°

Oreganoköttbullar:

  • 1 kg blandfärs
  • 1 ägg
  • salt och peppar
  • 1 stor morot, finriven
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1,5 dl kaffegrädde
  • 1 gul lök, riven
  • 1 msk oregano
  • 2 msk tomatpuré
  • smör till stekning

Gör så här

  1. Plommonspäckade revbensspjäll: Dela plommonen. Stick hål här och var i köttsidan och peta in plommonbitar.
  2. Krydda köttet runtom. Lägg det på galler över långpanna med den köttiga sidan upp. Slå lite hett vatten i långpannan, sätt in den mitt i ugnen.
  3. Stek spjällen drygt 1 1/2 timme eller tills köttet lätt kan lossas från benen.
  4. Oreganoköttbullar: Blanda färsen väl och ställ den i kylen i en halvtimme.
  5. Forma små runda köttbullar och lägg på bakpapper.
  6. Stek dem sakta på medelvärme med smör i en panna och skaka pannan då och då så att köttbullarna blir runda.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept