Plommonspäckad kotlettrad

Plommonspäckad kotlettrad
Foto: TV4

Plommon ger en god smak till köttet. Kokt potatis och kokta grönsaker smakar gott till.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,5 kg kotlettrad med ben
  • 1 påse (250g) urkärnade katrinplommon
  • 3 morötter
  • 7 dl köttbuljong
  • salt och malen vitpeppar
  • smör att bryna i

Sås:

  • 3 dl av köttbuljongen
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 2,5 msk smör
  • 2 dl grädde
  • 2 tsk kinesisk soja
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 °. Skala morötterna och skär dem i mindre bitar och dela katrinplommonen i halvor. Gör djupa skåror i köttet med hjälp av en vass kniv och späcka karrén med katrinplommonen. Gnid in köttet med salt och peppar och bryn det runt om i smör.
  2. Flytta över köttet i en gryta och stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet. Häll på köttbuljongen, koka upp och låt sjuda på svag värme tills termometern visar 80°, det tar ca 1 1/2 tim. Lägg i morötterna de sista 10 minuterna. Lyft upp köttet och låt det vila i folie i ca 20 minuter.
  3. Häll ur och sila buljongen och lägg morötterna i folie för att hålla dem varma. Koka ihop buljongen tills det blir 3 dl. Smält smöret i en kastrull, lyfta av från värmen och rör ner vetemjölet. Ställ tillbaka på värmen och spä med buljongen, lite i taget. Tillsätt grädde, soja, peppar och salt och låt puttra i 5 minuter. Skär loss benet och skär köttet i skivor. Servera med såsen och morötterna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept