Plommonpaj med uppvispad crème fraiche

Plommonpaj med uppvispad crème fraiche
Foto: TV4

Det här är en riktigt smarrig kaka med smak av plommon, apelsin och mandel. Servera kakan med uppvispad crème fraiche vid sidan om.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

Pajdeg:

  • 4 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • Fyllning:
  • 250 g torkade kärnfria plommon
  • 2 apelsiner
  • 2 ägg
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 1 dl strösocker
  • 75 g malen mandel

Till dekoration:

  • 2 konserverade persikohalvor
  • 1,5 dl äppelgelé

Gör så här

  1. Pajdeg: Blanda vetemjöl, smör, strösocker, ägg och salt till en deg. Låt den vila svalt i kylen ca 1 timme. Pressa apelsinerna och koka plommonen mjuka i apelsinjuicen, ställ åt sidan. Rör samman ägg, crème fraiche, socker och mandel, tillsätt 2 msk av apelsinsaften från plommonen.
  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut pajdegen och klä en låg, vid pajform med löstagbar botten, ca 30 cm i diameter. Nagga degen och förgrädda i ca 15 minuter, ta ut den när skalet fått vacker färg. Lägg plommonen i bottnen, häll på mandelsmeten och grädda vidare i ugn i ca 15 minuter till, eller tills kakan fått vacker färg. Låt den kallna helt.
  3. Skär persikohalvorna i klyftor och lägg ovanpå den kalla kakan. Smält gelén, häll över och låt gelén stelna i kylen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept