Plättar med kolasås och hallon

Plättar med kolasås och hallon
Foto: TV4

Helt vanliga plättar kan bli till en festlig dessert tillsammans med kolasås och hallon. Här serveras de som små bakelser.

1 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • Kolasås:
  • 2 dl grädde
  • 2 dl socker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Plättar:
  • 3 st ägg
  • 6 dl mjölk
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk smör

Till servering:

  • färska hallon

Gör så här

  1. Kolasås: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och låt puttra i ca 5 minuter. Rör i vaniljsocker.
  2. Vispa samman äggen med hälften av mjölken. Tillsätt mjölet och vispa till en klimpfri smet. Vispa i resten av mjölken och saltet. Låt smeten stå och svälla i ca 30 minuter.
  3. Hetta upp laggen och klicka i lite smör. Häll i ett tunt lager smet (ca ½ dl) till varje plätt. När ytan stelnat och blivit matt är det dags att vända. Stek i ytterligare någon minut. Stek alla plättarna på samma sätt. Servera med kolasås och hallon.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept