Pizza marinara

Pizza marinara
Foto: TV4

Det här är originalet, enkel och full av smak. Använd körsbärstomater, mogna större tomater eller hela plommontomater från burk. Låt alltid tomaterna rinna av ordentligt, annars blir pizzan lätt blöt.

27 mars 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • Deg:
  • 25 g jäst (1/2 paket, skär diagonalt)
  • 2,5 dl vatten, 37°
  • 7 dl vetemjöl special (400 g)
  • 1 tsk salt
  • Fyllning:
  • 200 g tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk olivolja

Gör så här

  1. Deg: Börja med att göra en startdeg. Lös upp jästen i 1/4 dl av vattnet. Tillsätt ca 2 msk mjöl och rör ut till en jämn smet. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Forma en krater med ca 6 dl mjöl (resten sparas till utbakning), med ett så djupt hål som möjligt i mitten. Häll startdegen, saltet och resten av vattnet i hålet. Arbeta försiktigt samman ingredienserna med väl mjölade händer. Knåda ihärdigt i minst 10 minuter. När degen har blivit smidig, forma den till en limpa och dela den i 4 lika stora delar. Forma delarna till bollar och låt dem jäsa under bakduk ca 2 timmar eller tills de jäst till dubbel storlek.
  2. Sätt ugnen på 275°. Kavla ut degen till en rund platta med en något tjockare kant. Fördela tomaterna jämnt över degen men lämna kanten (ca 2 cm) runt om utan tomat.
  3. Skär vitlöksklyftorna i tunna skivor och fördela dem tillsammans med oreganon jämnt över tomaterna. Strila generöst med olivolja över pizzan och salta. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept