Pitepalt

Pitepalt
Foto: TV4

För palt-älskaren kommer här receptet på äkta, gammaldags pitepalt. Mer genuin och trevlig husmanskost får man leta efter. Somliga hävdar att det absolut ska vara rårörda lingon till, medan andra lika bestämt föredrar smält smör.

25 augusti 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg råskalad potatis
  • 0,5 kg kokt potatis
  • 3-5 dl vetemjöl
  • salt
  • 600 g rimmat sidfläsk

Till servering:

  • smält smör
  • rårörda lingon

Gör så här

  1. Riv den råa potatisen på fina sidan av rivjärnet. Låt den rinna av i ett durkslag. Riv även den kokta potatisen.
  2. Blanda potatis, mjöl och salt till en hållbar men ändå ganska lös smet och rulla runda bollar. Hacka fläsket fint och forma det till kulor.
  3. Tryck in fläskbollen i potatisbollen. Den ska vara ordentligt omgiven av paltsmet. Koka palten i lätt saltat vatten på svag värme i ca 45 minuter tills den flyter upp. Servera med rårörda lingon och smält smör.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept