Från TV4

Pirog med murklor och kassler

Pirog med murklor och kassler
Foto: TV4
Från TV4

När man bakar in allt i en pirog behålls alla smaker under skalet – och värmen. Byt ur kasslern till andra fåglar eller kött. Eller lättkokt rotselleri om man vill göra den vegetarisk.

VIKTIGT OM STENMURKLOR Svampen stenmurkla är mycket giftig och Livsmedelsverket avråder från att äta den även efter förvällning samt torkad form. I recept kan du ersätta stenmurklor med toppmurklor, som inte är giftiga utan kan tillagas och ätas utan att kokas av först.
Läs mer på Livsmedelsverket »
26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 5 dl vetemjöl
  • 225 g margarin
  • 0,5 ägg
  • 0,5 dl kallt vatten
  • Fyllning:
  • 20 g torkade murklor eller 200 g från burk
  • 2 msk margarin
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl vispgrädde
  • 200-300 g benfri kassler, i strimlor
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 1 ägg, uppvispat till pensling
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Nyp ihop matfett och mjöl i en skål. Tillsätt hopvispat ägg och vatten och arbeta ihop degen. Låt vila kallt ca 1 timme.
  2. Blötlägg murklorna ett par timmar om de är torkade. Slå av vattnet och grovhacka dem. Fräs dem med matfett i en kastrull, pudra över mjölet och späd med grädde lite i sänder. Småkoka ca 30 minuter, smaka av med salt och peppar.
  3. Kavla ut degen till en kaka ca 30x50 cm. Dela den och sporra ut två halvmånar. Lägg den ena på bakpapper på en plåt.
  4. Vänd ner kassler och persilja i stuvningen och bred den över degen men spar ca 2 cm runtom. Pensla kanten med ägg. Lägg på den andra deghalvan, vik upp en kant och tryck till skarven. Gör eventuellt garnering av degresterna och lägg ovanpå. Pensla hela pirogen med ägg. Så kan den eventuellt vänta i kylskåpet.
  5. Grädda pirogen i 225° i nedre delen av ugnen ca 20 min. Servera den varm med en sallad till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept