Oxfilé med rödvinssky

Oxfilé med rödvinssky
Foto: Ulrika Pousette

Du behöver

Oxfilé

  • 4 st oxfilébitar à ca 140 g
  • Salt
  • svartpeppar
  • smör till stekning

Rödvins- och rosmarinsky

  • 2 dl hett vatten
  • st oxbuljongstärning
  • 2 dl rödvin
  • 0,5 dl portvin
  • en kvist rosmarin
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Oxfilé
    Ta ut köttet ur kylskåpet någon timme innan stekning så att det blir rumstempererat.
  2. Salta och peppra oxfilén runtom.
  3. Hetta upp en stekpanna, lägg i en klick smör och stek köttet några minuter på varje sida tills det får en fin färg.
  4. Innertemperaturen bör vara 50-55 grader för blodig, cirka 60 grader för medium.
  5. Ta köttet ur pannan och varmhåll det medan du gör rödvinssky.
  6. Rödvinssky
    Häll det heta vattnet i pannan vispa ner buljongtärningen och tillsätt rödvin, portvin, och rosmarinkvisten.
  7. Koka ner tills cirka 2/3 återstår och rödvinssåsen tjocknat något.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Lägg upp stekt oxfilé, gärna på varma tallrikar, servera med rödvinsskyn, tomater och valfritt tillbehör.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept