Perfekt pajskal - se & gör

50 m
4 - 6
Perfekt pajskal - se & gör
Foto: TV4

Ett allsidigt grundrecept för matiga pajer av alla de slag. Bakar du inte pajen i en springform med höga kanter kan du skära bort överflödig pajdeg eller vika in det över fyllningen. Eller spara överbliven pajdeg i kyl eller frys tills nästa gång du ska baka paj. /Lisa

Tips! Uteslut spiskummin och kumminfrön om du vill ha ett naturellt pajskal.

22 augusti 2016
Visa mer
50 m
4 - 6

Du behöver

  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 70 g kvarg
  • 70 g smör, kylskåpskallt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk kumminfrön
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 1,5 msk kallt vatten

Gör så här

  1. Skär smöret i tärningar. Arbeta hastigt samman mjölsorterna, kryddor, kvarg och smör, det går smidigast i en matberedare med knivarna på men för hand går också. Tillsätt slutligen vattnet och arbeta samman till en smidig deg.
  2. Vält ut degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut den till en rund platta som är ca 3 mm tjock. Tillsätt eventuellt mer mjöl på bakbordet under tiden så den inte fastnar.
  3. Klä en springform med löstagbara kanter med degen. Var noga med att trycka ut degen ordentligt i kanterna (vid botten) och att nypa till extra längst uppe på sidkanterna. Skär bort eventuell överflödig pajdeg som sticker ut över kanterna. Täck formen med plastfolie och låt vila kallt i ca 30 minuter.
  4. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Ta ut pajen och ta bort plastfolien. Nagga pajbotten med en gaffel, täck kanterna med aluminiumfolie och förgrädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter eller tills botten känns genomgräddad. Ta ut pajen och ta bort aluminiumfolien.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept