Per Morbergs oxbringa

Per Morbergs oxbringa
Foto: TV4
4

Du behöver

Oxbringa

  • 1 kg oxbringa
  • 1 st purjolök, den vita delen
  • 1 bit selleri
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 15 st pepparkorn
  • Salt, efter smak
  • 2 st lagerblad

Sås

  • 3-4 dl buljong från oxbringan
  • 5 dl vispgrädde
  • 4 msk smör plus
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 bit färsk pepparrot, riven, efter smak

Serveras med

  • Kokta rotsaker
  • persilja, hackad
  • kokt potatis

Gör så här

  1. Oxbringa
    Lägg köttet i en kastrull med vatten, som täcker köttet.
  2. Häll ifrån efter att det kokat upp en gång.
  3. Koka upp på nytt med grönsakerna och kryddorna.
  4. Smaka av med salt.
  5. Koka i 2 - 3 timmar. Köttet skall släppa lätt från en stekgaffel.
  6. Ta upp köttet från buljongen.
  7. Lägg i press, svalt över natten.
  8. Skiva upp oxbringan tunt.
  9. Häll på litet av buljongen så inte köttet blir torrt.
  10. Värm sakta upp.
  11. Sås
    Häll grädde i buljongen.
  12. Gör en beurre manie, det vill säga blanda smör och vetemjöl.
  13. Red av med smör/mjölblandningen till önskad tjocklek.
  14. Vid servering
    Just innan servering, riv i färsk pepparrot efter önskad styrka.
  15. Servera med kokta rotsaker, hackad persilja och kokt potatis.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept