Oxfilé Provençale

ca 45 m
4
Oxfilé Provençale
Foto: Martin Löf
ca 45 m
4

Du behöver

Vitlöksmör

  • 4-5 klyftor vitlök, pressade
  • 150 g smör, rumstempererat
  • några droppar pressad citron
  • salt och svart- eller vitpeppar (eller blandat)

Potatis

  • 6-8 potatisar av fast sort (ca 800 g)
  • smör eller olja, till stekning

Oxfilé

  • 700-800 g oxfilé, mittbiten
  • salt och peppar
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • några knippor färska örter, tex timjan, persilja

Gör så här

  1. Vitlökssmör
    ”Mortla" eller pressa vitlöksklyftorna.
  2. Blanda alla ingredienser.
  3. Smaka av och tillsätt mer vitlök om så önskas.
  4. Sätt på ugnen på 200 grader eller tänd grillen.
  5. Potatis
    Skala och skiva potatisen i cirka 5 mm tjocka skivor.
  6. Skölj skivorna i kallt vatten och torka av dem med hushållspapper.
  7. Stek potatisskivorna i omgångar i olja i en stor stekpanna tills de fått fin färg och nästan är genomstekta.
  8. Oxfilé
    Salta och peppra oxfilén rikligt runt om.
  9. Bryn i en panna runt om.
  10. Stek i mitten av ugnen tills den tjocka delen når 62-65 grader för rosafärgat kött. Eller grilla den hel på grillen till samma temperatur.
  11. Låt köttet vila i 15 minuter i folie innan det skärs upp.
  12. Lägg potatisen i en långpanna och låt stå i ugnen i 10 minuter tills skivorna är mjuka och varma.
  13. Skär upp köttet i ca 1 centimeter tjocka skivor och lägg på potatisbädden.
  14. Klicka på vitlökssmöret över och låt det smälta något. Behövs det extra värme tag hjälp av en gasbrännare eller gratinera snabbt i ugnen.
  15. Strö över persiljan och servera – gärna tillsammans med grillade tomater och nyskördade, vackra grönsaker.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Mandoliner från kända varumärken

Mandoliner från kända varumärken Se fler

Fler goda recept