Per Morbergs franska lingontarte

Per Morbergs franska lingontarte
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Per Morbergs franska lingontarte

11 ingredienser

Svensk-fransk tårta.

Per lagade även
Pasta di Piero Moreno
Svampsoppa

Ingredienser

Degen

  • 250 g smör, rumstempererat
  • 450 g vetemjöl
  • 100 g strösocker
  • 2 äggulor
  • 2 äggvitor, vispade

Fyllning

  • 5 dl lingon
  • 2 ägg
  • 0,5 dl rom
  • 1 dl rörsocker, till lingonen
  • 1 dl strösocker, till fyllningen
  • 1 dl mandelspån

Gör så här

  1. Blanda socker, smör och äggula. Blanda i mjölet. Vispa upp äggvitan och häll i. Kör tills det har blivit en deg.
  2. Klä en pajform med höga kanter och ställ in i kylen i 1 timma. Grädda i 10-15 minuter i 175 grader.
  3. Blanda ner råsocker och rom i lingonen. Låt dra några timmar.
  4. Vispa upp äggen med det vita sockret till ett skum. Häll i mandelflarnen.
  5. Fyll tårtbotten med de avrunna lingonen. Häll över mandelskummet. Jämna ut och grädda i 20-25 minuter i 175 grader. Servera med en klick vispad grädde...